close button×
  • English (United Kingdom)

Νόσος Dupuytren

Τι είναι η νόσος Dupuytren;

Τα λιπώματα είναι οι από τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους. Είναι αγνώστου αιτιολογίας, μεγαλώνουν με πολύ αργό ρυθμό και μπορεί να φθάσουν σε πολύ μεγάλο μέγεθος. Εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σχεδόν σημείο του σώματος. Η πιθανότητα να μετατραπούν σε κακοήθη όγκο είναι εξαιρετικά σπάνια, και το ποσοστό επανεμφάνισης ακόμα και μετά από ατελή αφαίρεση είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Σε τι συνίσταται η νέα τεχνική αφαίρεσης των λιπωμάτων;

Η ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης (νόσος του Dupuytren) είναι μια σύνθετη νόσος του δέρματος και της υποκείμενης παλαμιαίας απονεύρωσης του χεριού, η οποία προκαλεί ρίκνωση των ιστών και περιορίζει τις κινήσεις των δαχτύλων. Οι υποκείμενοι καμπτήρες τένοντες δεν επηρεάζονται. Καθώς η νόσος εξελίσσεται αρχίζουν να εμφανίζονται ψηλαφητά σκληρά ανώδυνα οζίδια και χορδές κατά μήκος των δακτύλων που συνεχίζουν προς την παλάμη. Με την πρόοδο της νόσου, οι ρικνώσεις που σχηματίζονται εμποδίζουν την έκταση των δακτύλων τα οποία μένουν μόνιμα πλέον σε κάμψη. Συχνότερα προσβάλλονται ο παράμεσος δάκτυλος, ο μικρός και σπανιότερα ο μέσος.

Που οφείλεται η νόσος Dupyutren;

Η αιτιοπαθογένεια της νόσου δεν έχει σαφώς διευκρινιστεί, αλλά γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με την παθολογική παραγωγή κολλαγόνων ινών στην παλαμιαία απονεύρωση. Το κάπνισμα, ο αλκοολισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται ωστόσο ότι αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες.

Πότε έχει νόημα η χειρουργική επέμβαση;

Η νόσος είναι εξελικτική και συνεπώς η χειρουργική επέμβαση δεν είναι θεραπεία αλλά απαλλαγή από τη συμπτωματολογία (μόνιμη κάμψη των δακτύλων, μείωση του εύρους της κινητικότητας των αρθρώσεων των δακτύλων κ.α.) Η απόφαση για χειρουργική αντιμετώπιση στα πρώτα στάδια της νόσου είναι υποκειμενική και εξαρτάται από το βαθμό που παρεμποδίζει την καθημερινή σας δραστηριότητα. Στα αρχικά στάδια βέβαια μπορούν να δοκιμαστούν παθητικές διατάσεις από τον ίδιο τον ασθενή ή να γίνει ένεση κορτιζόνης από το γιατρό του στην περιοχή της βλάβης. Όμως η σύγκαμψη στο επίπεδο της μετακαρποφαλαγγικής ή της φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης φτάσει τις 30ο πρέπει να γίνει χειρουργική αντιμετώπιση.

Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία της νόσου Dupyutren;

Η επέμβαση πραγματοποιείται με βραχιόνιο block ή ενδοφλέβια περιοχική αναισθησία. Η προσπέλαση στην παλαμιαία απονεύρωση γίνεται μέσα από τομές ειδικά σχεδιασμένες. Η ριζικότητα της επέμβασης είναι αντικείμενο διαφωνίας ανάμεσα στους χειρουργούς που ασχολούνται με τη χειρουργική της άκρας χειρός. Τα τελευταία χρόνια η τάση είναι ότι ειδικά σε νέα άτομα προτιμάται η αφαίρεση των ρικνωτικών χορδών και του τμήματος της παλαμιαίας απονεύρωσης που πάσχει (μερική απονευρεκτομή), αφού με τον τρόπο αυτό ελαττώνονται οι ιατρογενείς επιπλοκές, διατηρείται μέρος της παλαμιαίας απονεύρωσης που έχει λειτουργικό ρόλο στη δύναμη σύλληψης και είναι ταχύτερη η ανάρρωση. Μία άλλη εναλλακτική θεραπεία που δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη είναι η μεταμόσχευση λίπους στην περιοχή του χεριού που πάσχει.

Μετεγχειρητική περίοδος

Μετά την επέμβαση ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής την ίδια μέρα, ενώ φέρει στο χέρι επίδεσμο/νάρθηκα και ανάρτηση. Η αφαίρεση ραμμάτων γίνεται σε 10 ημέρες περίπου. Μετά από περίπου 3 εβδομάδες θα μπορείτε πλέον να κάνετε όλες τις χειρωνακτικές εργασίες, χωρίς να λαμβάνετε ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης.

Αποτελέσματα

Έχει παρατηρηθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν σχετικά γρήγορα μετεγχειρητικά. Ο κίνδυνος υποτροπών δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, αλλά σίγουρα βελτιώνεται σημαντικά η λειτουργικότητα του χεριού, καθώς και η ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Διάρκεια επέμβασης

1-2 Ώρες

Είδος αναισθησίας

Βραχιόνιο Μπλοκ - Ενδοφλέβια περιοχική αναισθησία

Παραμονή στη κλινική

3-4 ώρες

Χρόνος ανάρρωσης

2-3 εβδομάδες

Extras

Νάρθηκας και ανάρτηση για 10 ήμερες

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
πλαστικοσ χειρουργοσ