close button×
  • English (United Kingdom)

FAQs

Είναι μία ιατρική ειδικότητα, το πλήρες όνομα της οποίας είναι «Πλαστική Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική». Αρχικά το κύριο αντικείμενο της ειδικότητας ήταν η «επανόρθωση», που αφορά σε συγγενείς ανωμαλίες, προβλήματα που προκύπτουν μετά από τραυματισμούς και εγκαύματα, ελλείμματα που προκύπτουν μετά από εκτομές όγκων σε όλο το σώμα, κατακλίσεις και χρόνια έλκη διαφόρων αιτιολογιών (διαβητικά, φλεβικά) κλπ. Όμως τις τελευταίες δεκαετίες η Αισθητική Χειρουργική καλύπτει μεγάλο μέρος της ειδικότητας, καθώς με τη βελτίωση των τεχνικών της και την ανακάλυψη νέων, οι επεμβάσεις της γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Καταρχήν ο Πλαστικός Χειρουργός που θα επισκεφθείτε, θα πρέπει να έχει τίτλο Ειδικότητας Πλαστικής Χειρουργικής αναγνωρισμένο από το Ελληνικό κράτος και να είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ). Με δεδομένη την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής (ιδίως αισθητικής), δεν είναι λίγες οι φορές που ιατροί άλλων ειδικοτήτων, «παρουσιάζονται» ως «Πλαστικοί» ή «Αισθητικοί» Χειρουργοί, με «εξειδίκευση» σε κάποιο τομέα (πχ πλαστική προσώπου, ρινοπλαστική, laser, κλπ). Επίσης, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί όταν ακούτε δυσνόητους όρους και υποσχέσεις για «νέες» και «επαναστατικές» μεθόδους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μερικές φορές κάνει θαύματα και σε άλλες καταστάσεις οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε ασθενής τι θα πρέπει να περιμένει από την επέμβασή που θα υποβληθεί, ώστε να μείνει ικανοποιημένος. Υπάρχουν επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής που δίνουν συνήθως ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα (ρινοπλαστική, βλεφαροπλαστική, ωτοπλαστική, αύξηση του μαστού, λιποαναρρόφηση). Υπάρχουν όμως και άλλες που, ενώ αποκαθιστούν το πρόβλημα, αφήνουν ουλές (σημάδια) ή ο βαθμός βελτίωσής τους αν και ο καλύτερος, υποεκτιμάται από τον ασθενή (ανόρθωση γλουτών και μηρών, κοιλιοπλαστική, μείωση μαστών).

Στην πλαστική χειρουργική ορισμένες επεμβάσεις πράγματι δεν αφήνουν σχεδόν κανένα σημάδι, είτε γιατί είναι πολύ καλά κρυμμένες όπως στη ρινοπλαστική (μέσα στα ρουθούνια) ή στην ωτοπλαστική (πίσω από τα αυτιά), είτε γιατί είναι πολύ μικρές και σχεδόν εξαφανίζονται όπως στη λιποαναρρόφηση και στην αυξητική στήθους. Επίσης σε ορισμένες επεμβάσεις οι τομές γίνονται σε σημεία του σώματος που έχουν άριστη επούλωση, με αποτέλεσμα οι ουλές να μη φαίνονται σχεδόν καθόλου, όπως στη βλεφαροπλαστική ή το face liftng (λίφτινγκ πρόσωπου).

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής πρέπει να γίνονται σε οργανωμένες και άρτια εξοπλισμένες κλινικές. Όμως μικρές επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση ενός σπίλου ή μιας κύστης υπό τοπική αναισθησία θα μπορούσαν να γίνουν και στο χώρο ενός ιατρείου κατάλληλα εξοπλισμένου. Φυσικά τα ενέσιμα (botox,υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία κτλ.) και οι επεμβάσεις laser (αποτρίχωση,αιμαγγειώματα, Fraxel) γινόνται πάντα στο ιατρείο ενός πλαστικού χειρουργού.

Ανάλογα με τη βαρύτητα και το είδος της επέμβασης που γίνεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία, επισκληρίδιος αναισθησία, υπνοχάλαση (μέθη) ή τοπική αναισθησία.

Πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος και λήψη ιατρικού ιστορικού από τον πλαστικό χειρουργό σας και τον συνεργαζόμενο αναισθησιολόγο. Εφόσον ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ο κίνδυνος από την αναισθησία είναι απειροελάχιστος.

Σημαντικό είναι να ενημερωθείτε πλήρως από το γιατρό σας για το είδος της επέμβασης στην οποία θα υποβληθείτε. Κάθε επέμβαση έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Γενικότερα, όμως, θα πρέπει ο γιατρός να ενημερωθεί για τα πιθανά φάρμακα, που παίρνετε. Κάποια από αυτά θα πρέπει να διακοπούν προσωρινά. Η λήψη ασπιρίνης, παραδείγματος χάριν, δημιουργεί προβλήματα αιμορραγίας κατά την επέμβαση. Πιθανές αλλεργίες θα πρέπει να δηλωθούν. Μια πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας απαιτεί λήψη ενός αντιβιοτικού προεγχειρητικά. Νόσοι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή μικροαγγειοπάθειες δημιουργούν προβλήματα επούλωσης και αιμάτωσης. Το κάπνισμα επίσης μειώνει την αιμάτωση του δέρματος. Ένας χρόνιος καπνιστής μπορεί να έχει αναπτύξει χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και ίσως θα πρέπει να προηγηθεί κάποια κατάλληλη θεραπεία. Η καλή διάθεση επίσης και η αισιοδοξία παίζουν σημαντικό θετικό ρόλο. Το πρωί της μέρας του χειρουργείου θα πρέπει να κάνετε ένα λουτρό με ήπιο αντισηπτικό και να έρθετε στο νοσοκομείο νηστικοί (τουλάχιστον 6 ώρες πριν ούτε νερό).

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που θα πρέπει να συζητηθούν με τον πλαστικό χειρουργό. Καθεμιά από αυτές έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η τομή στην υπομάστια πτυχή προσφέρει πολύ καλή προσπέλαση στο χειρουργό, δε φαίνεται όταν η γυναίκα είναι σε όρθια θέση και χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις. Η τομή στην περιοχή της μασχάλης έχει πολύ καλή προσπέλαση στην περιοχή κάτω από τον μυ και προτιμάται για ασθένεις που έχουν την τάση να κάνουν υπερτροφικές ουλές. Η τομή στην θηλαία άλω, έχει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να επηρεάσει την αισθητικότητα του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω και την γαλακτοφορία μετά από ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Ορισμένες γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν ακόμη και αν δεν χειρουργηθούν. Υπάρχουν τεχνικές που δεν διαταράσσουν τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού σε ποσοστό περίπου 80%,,διατηρώντας έτσι την μελλοντική γαλακτοφορία μετά από εγκυμοσύνη.

Η πτώση των μαστών συνήθως διορθώνεται χειρουργικά με μαστοπηξία ή με αυξητική στήθους ή με συνδυασμό και των δύο επεμβάσεων. Είναι πολύ σημαντικό ο πλαστικός χειρουργός να επιλέξει την κατάλληλη τεχνική, αφού προηγουμένως συζητήσει τη κάθε λεπτομέρεια με την ενδιαφερόμενη.

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια διορθώνονται, αφαιρώντας ή επανατοποθετώντας το λίπος και εκτέμνοντας δέρμα εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Οι σακούλες και περίσσεια δέρματος στα άνω βλέφαρα διορθώνονται επίσης χειρουργικά. Το αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής περιορίζεται στην περιοχή των ματιών και όχι στο υπόλοιπο πρόσωπο και το βλέμμα γίνεται πιο ελαφρύ και πιο ξεκούραστο.

Το Botox εγχέεται στο πρόσωπό σας με μια βελόνα για να χαλαρώσει συγκεκριμένους μύες στο πρόσωπό σας και για να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων έκφρασης κυρίως στο άνω τριτημόριο του προσώπου (ρυτίδες στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και στο «πόδι της χήνας»). Το λίφτινγκ προσώπου ή βλεφαροπλαστική γίνονται με τομές στο δέρμα σας για να μπορέσουν να βελτιωθούν και γίνονται σε οργανωμένη και άρτια εξοπλισμένη κλινική. Το Botox αντίθετα είναι μια απλή διαδικασία που γίνεται χωρίς αναισθησία στο ιατρείο ενός πλαστικού χειρουργού και δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα που διαρκούν όμως 4-6 μήνες, ενώ τα αποτελέσματα μιας χειρουργικής επέμβασης διαρκούν τουλάχιστον 10 χρόνια.

Υπάρχουν πολλά σκευάσματα ήδη στο εμπόριο διαθέσιμα (Restylane, Juvederm, Teosyal κτλ.). Οι ενέσεις υαλουρoνικού οξέος, είναι οι πιο ασφαλείς για την ώρα χωρίς σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, γιατί το υαλουρονικό οξύ είναι μία ουσία που υπάρχει στο δέρμα μας και ο οργανισμός μας την αναγνωρίζει σαν δίκια του.

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει δυστυχώς σοβαρές επιπλοκές από την λιποαναρρόφηση διεθνώς, σε όλες όμως τις περιπτώσεις η επέμβαση έγινε ή από γιατρούς με ανεπαρκή εκπαίδευση ή οι ποσότητες λίπους που αφαιρέθηκαν ήταν πολύ μεγάλες. Ο ιδανικός υποψήφιος είναι ένας ασθενής κοντά στο ιδανικό του βάρος με τοπικό πάχος. Εφόσον ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και η επέμβαση γίνει σε οργανωμένη κλινική, η λιποαναρρόφηση είναι μια σχεδόν απόλυτα ασφαλής επέμβαση.

Ο χρόνος της αποκατάστασης είναι πολύ σημαντικός και η απόφαση θα πρέπει να παρθεί από την ασθενή από κοινού με τον Χειρουργό, τον Ογκολόγο, τον Ακτινοθεραπευτή και τον Πλαστικό Χειρουργό. Η άμεση αποκατάσταση μπορεί να είναι μια καλή επιλογή σε περιπτώσεις που η πάθηση δεν υπερβαίνει το 2ο στάδιο και απώτερη σε κάθε άλλη περίπτωση.

Η απόφαση για την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση παίρνεται από την ασθενή από κοινού με τον Χειρουργό, τον Ογκολόγο, τον Ακτινοθεραπευτή και τον Πλαστικό Χειρουργό. Γενικά, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι αποκατάστασης χρησιμοποιώντας ένθεμα σιλικόνης ή κρημνούς αυτόλογων ιστών ή συνδυασμός των δύο ανωτέρω. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε πληροφορηθεί τις εναλλακτικές ώστε να πάρετε την κατάλληλη απόφαση.

πλαστικοσ χειρουργοσ