close button×
  • English (United Kingdom)

Ραγάδες

Ενδείξεις

Οι ραγάδες είναι ένα αισθητικό και ενοχλητικό πρόβλημα. Το 80% των εγκύων θα αναπτύξει ραγάδες κυρίως στους μαστούς και στην κοιλιά κατά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως.
Το δέρμα αποτελείται από την επιδερμίδα και από το κυρίως δέρμα ή χόριο. Η επιδερμίδα είναι μια λεπτή στιβάδα κυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος, η οποία αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό του συνολικού πάχους του. Το χόριο βρίσκεται ανάμεσα στην επιδερμίδα και το υποδόριο λίπος και έχει πολύ μεγαλύτερο πάχος από την επιδερμίδα. Περιέχει τα αγγεία του δέρματος και αποτελείται κυρίως από κολλαγόνες και ελαστικές ίνες, οι οποίες είναι οργανωμένες σε ένα πλέγμα που θυμίζει πάρα πολύ τη δομή υφάσματος.
Αν τεντωθεί απότομα ένα ύφασμα θα παρατηρήσετε ότι σε κάποια σημεία οι ίνες του υφάσματος απομακρύνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας κενά, χωρίς ωστόσο το ύφασμα να σχίζεται. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο παρατηρείται και στις ραγάδες. Αποτελούν ουσιαστικά μια μορφή ατροφικής ουλής που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της έντονης διάτασης του δέρματος.

Που οφείλονται οι ραγάδες;

Οι ραγάδες επομένως μπορεί να οφείλονται είτε σε γρήγορη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία, είτε σε απότομη αύξηση του σωματικού βάρους λόγω παχυσαρκίας, είτε στη χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων, είτε κατά την εγκυμοσύνη λόγω αύξησης του μεγέθους της μήτρας.

Που εμφανίζονται συνήθως;

Οι ραγάδες συνήθως εμφανίζονται στην κοιλιά, στους γλουτούς, στους μηρούς, στα γόνατα, στις κνήμες, στους βραχίονες και στο στήθος. Οι ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο χόριο διαχωρίζονται σχηματίζοντας γραμμώσεις στην επιφάνεια του δέρματος. Οι γραμμές αυτές στην αρχή έχουν ένα ερυθρό-ιώδες χρώμα λόγω υπεραιμίας, σχηματίζουν αύλακες και σταδιακά αποχρωματίζονται μέχρις ότου καταλήξουν σε ανοιχτότερο τόνο από αυτόν του φυσιολογικού δέρματος.

Προλαμβάνονται οι ραγάδες;

Δεν υπάρχουν θεραπευτικές αγωγές που να εμποδίζουν αποδεδειγμένα την εμφάνιση των ραγάδων, ωστόσο καλό είναι:
Να αποφεύγετε τις αυξομειώσεις στο βάρος σας.
Να ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
Να χρησιμοποιείτε καθημερινά ενυδατική κρέμα σώματος. Αν το δέρμα σας είναι υπερβολικά αφυδατωμένο, επιλέξτε κάποιο προϊόν με πλούσια υφή.

Πως αντιμετωπίζονται οι ραγάδες;

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας των laser και ραδιοσυχνοτήτων, που μας επιτρέπει να διοχετεύσουμε ενέργεια στο βάθος του δέρματος, χωρίς να προκαλέσουμε επιφανειακή βλάβη. Αυτό γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων όπως:
Το διοδικό laser (non ablative laser 808 nm) που στόχο έχει το κολλαγόνο του δέρματος με σκοπό την αναδόμησή του. Δρα χωρίς να επηρεάζει την επιδερμίδα και «τραυματίζει» επιλεκτικά τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, διεγείροντας τους ινοβλάστες (κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη και έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τη σύσφιγξη του δέρματος, τη βελτίωση της υφής και του τόνου και τη μείωση των βαθιών ραγάδων).
Οι ραδιοσυχνότητες (RF Thermage, Accent, Pollogen κτλ) προκαλούν θερμική διέγερση του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα τη σύσφιγξη του δέρματος και τη βελτίωση των ραγάδων, ενώ παράλληλα πετυχαίνουν λιπόλυση σε μέτριο βαθμό και βελτίωση της κυτταρίτιδας.
Τα lasers παλµικής χρωστικής (595nm) των οποίων η ενέργεια απορροφάται άριστα από το κόκκινο χρώμα της ραγάδας και ενεργοποιούνται έτσι φυσιολογικοί μηχανισμοί ανάπλασης που οδηγούν σε σημαντικότατη βελτίωση.
Τελευταία η καινούργια τεχνολογία Fraxel (Fractional Laser CO2), φαίνεται ότι φέρνει επανάσταση ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των ήδη ώριμων ραγάδων (άσπρων) που είχαν και τα πιο φτωχά θεραπευτικά αποτελέσματα. Με αυτήν την τεχνική η δέσμη του laser διασπάται σε επιμέρους δέσμες ανάλογα με το βάθος της διείσδυσης που θέλουμε να επιτύχουμε κι έτσι μπορούμε να δράσουμε σε όλο το βάθος του δέρματος διοχετεύοντας την απαραίτητη ισχύ ώστε να έχουμε την πλήρη ανάπλασή του.
Με την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής, αυτές που βρίσκονται από τον ομφαλό μέχρι την ηβική σύμφυση εκτέμνονται μαζί με το δέρμα και εξαφανίζονται. Αυτές που βρίσκονται πάνω από τον ομφαλό γίνονται πιο λεπτές και πολύ λιγότερο ορατές. Δυστυχώς τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουμε στην κοιλιακή χώρα δεν μπορούμε να τα πετύχουμε αλλού.
Τέλος το Micro-Νeedling είναι μια νέα τεχνική που εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία. Η βασική δράση αυτής της θεραπείας είναι η δημιουργία μικροσκοπικών οπών (με μικροσκοπικές βελόνες) στα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Σαν επακόλουθο αυτής της δράσης είναι η απελευθέρωση αιμοπεταλίων, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώνουν παράγοντες ανάπτυξης που προωθούν και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: Χρειάζονται αρκετές συνεδρίες laser με μεσοδιαστήματα 30 - 45 ημερών. Το τελικό αποτέλεσμα όμως μπορεί να εκτιμηθεί πολύ αργότερα - έως και 6 μήνες μετά το τέλος ενός τέτοιου κύκλου θεραπείας.
Οι βελτιώσεις στις κόκκινες ραγάδες φτάνουν σε ποσοστά 60-80%, ενώ αντίθετα στις λευκές ραγάδες τα ποσοστά βελτίωσης είναι μικρότερα (30-50%).
3. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ραγάδες αποτελούν ένα είδος ουλών του δέρματος. Αυτό σημαίνει πως ο κύριος στόχος μας είναι πάντα η βελτίωσή τους και όχι απαραίτητα η εξαφάνισή τους.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
πλαστικοσ χειρουργοσ