close button×
  • English (United Kingdom)

Υπερτροφικές Ουλές - Χηλοειδή

Τι είναι οι υπερτροφικές ουλές-χηλοειδή;

Οι ουλές είναι τα ορατά σημάδια που μένουν στο δέρμα μετά από ένα τραυματισμό. Διαταραχές στην επούλωση μερικές φορές οδηγούν στην εμφάνιση ουλών που είναι αισθητικά μη αποδεκτές και μπορεί να δημιουργούν και λειτουργικές διαταραχές. Οι ουλές στην περίπτωση αυτή, μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα και υφή σε σχέση με το υγιές δέρμα ή/και να γίνονται αντιληπτές. Η εντόπιση, η κλινική εμφάνιση, το μέγεθος και ο τύπος της ουλής (υπερτροφική ουλή ή χηλοειδές) είναι παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Στον ασθενή θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ούλες από έναν πλαστικό χειρουργό βελτιώνονται, αλλά δεν εξαφανίζονται.

Τύποι Ουλών

Οι υπερτροφικές ουλές εμφανίζονται λίγο καιρό μετά τον τραυματισμό και συνήθων είναι ελαφρώς επηρμένες σε σχέση με το γειτονικό δέρμα και έχουν έντονο ερυθροιώδες χρώμα. Τα χηλοειδή επεκτείνονται πέρα από τα όρια του αρχικού τραύματος ή χειρουργικής τομής. Είναι περισσότερο επηρμένα, κόκκινα και παρουσιάζουν κνησμό. Οι συνηθέστερες θέσεις που εντοπίζονται τα χηλοειδή είναι η θωρακική χώρα, ο ώμος , η πλάτη και τα αυτιά. Οι ρικνωτικές ουλές επηρεάζουν περιορίζουν τη φυσιολογική κινητικότητα των αρθρώσεων καθώς και την λειτουργικότητά τους. Τέτοιες ουλές εμφανίζονται συχνά μετά από εγκαύματα ή τραύματα στην περιοχή των αρθρώσεων.

Μη χειρουργικές θεραπείες

-Πιεστική μέθοδος
Η πίεση χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ουλών, γιατί πιστεύεται ότι με την πίεση καταστέλλεται η νεοαγγειογένση και κατά συνέπεια οι ουλές υποστρέφονται.. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τα φύλλα σιλικόνης καθώς και ειδικούς πιεστικούς επιδέσμους και custom-made πιεστικά ενδύματα.
-Στεροειδή
Η έγχυση κορτιζόνης (τριαμσινολόνη) σε ενέσιμη μορφή στις ουλές μετά από 2-3 συνεδρίες με μεσοδιαστήματα 3-4 εβδομάδων, συνήθως βελτιώνει την υφή τους, με αποτέλεσμα να αποχρωματίζονται και να επιπεδώνονται. Τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται δεν απορροφώνται από τον οργανισμό και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι απειροελάχιστες.
-Laser
Το λέιζερ 532 KTP εκπέμπει μια κόκκινη ακτίνα η οποία απορροφάται από το κόκκινο χρώμα των ουλών (συγκεκριμένα από τη οξυαιμοσφαιρίνη τον αιμοφόρων αγγείων), με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή τους καθώς και την ενεργοποίηση φυσιολογικών μηχανισμών ανάπλασης. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι ουλές να είναι όσο το δυνατόν πιο πρόσφατες (κόκκινη), ώστε να έχουμε το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ακόμα όμως και στις παλιότερες (λευκές) ουλές τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά.
-Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως:
1. Χρειάζονται 3-5 συνεδρίες (κάθε 3-4 εβδομάδες), ώστε να πετύχουμε σημαντική βελτίωση.
2. Δεν μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς το ποσοστό βελτίωσης που θα έχουν οι ουλές. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά.
3. Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπευτικές μεθόδους (πίεση, γέλη ή φύλλα σιλικόνης, τριαμσινολόνη).

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η πιο απλή μέθοδος συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεση-εκτομή της ουλής και την άμεση σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος με τοπική αναισθησία. Η σύγκλειση γίνεται κατά στρώματα και με πολύ λεπτά ράμματα, έτσι ώστε η νέα ουλή να είναι επίπεδη και όσο γίνεται πιο αδιόρατη. Η εκτομή των ουλών αν δε συνδυαστεί με άλλη μετεγχειρητική θεραπεία, σε ποσοστό πάνω από 50% υποτροπιάζουν. Για αυτό το λόγο 2-3 εβδομάδες μετά εφαρμόζονται γέλη-φύλλα σιλικόνης, laser KTP και έγχυση τριαμσινολόνης, για να μειωθούν τα ποσοστά υποτροπής. Η Z-πλαστική είναι μια τεχνική της πλαστικής χειρουργικής που χρησιμοποιεί μια τομή τύπου Ζ για να ελαττώσει την ρίκνωση μιας ουλής, αλλά και για να την «κρύψει» σε μια φυσιολογική πτυχή του δέρματος. Η W-πλαστική χρησιμοποιείται για να διορθώσει βυθισμένες ή υπερυψωμένες ουλές. Η διάταση των ιστών (tissue expansion) αποτελεί μία σχετικά νέα τεχνική αντιμετώπισης των ουλών και έχει ένδειξη για την διόρθωση εκτεταμένων ουλών. Οι διατατήρες ιστών είναι «μπαλονάκια» σιλικόνης που τοποθετούνται χειρουργικά κάτω από το δέρμα της περιοχής που γειτνιάζει με τις ουλές. Τα «μπαλονάκια» σταδιακά γεμίζουν με φυσιολογικό ορό, με αποτέλεσμα να προκαλούν διάταση του υπερκείμενου δέρματος και υποδορίου. Όταν επιτευχθεί ικανοποιητική διάταση, πραγματοποιείται μία δεύτερη χειρουργική επέμβαση, οπότε αφαιρούνται οι διατατήρες και χρησιμοποιείται η περίσσεια του διατεταμένου δέρματος για να καλυφθεί το έλλειμμα που προκύπτει από την αφαίρεση της ουλή. Τα δερματικά μοσχεύματα, οι κρημνοί και τα συνθετικά υποκατάστατα του δέρματος, προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις στα προβλήματα διόρθωσης σοβαρών ουλών. Με αυτές τις χειρουργικές τεχνικές επιτυγχάνεται αντιμετώπιση του λειτουργικού προβλήματος και εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού αισθητικού αποτελέσματος.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
πλαστικοσ χειρουργοσ